0

Je winkelwagen is leeg

Totaal: €0,00

Geen producten gevonden...

Hoe kies ik de juiste barcodescanner?

Hoe kies ik de juiste barcodescanner?

Een ongeluk zit een klein hoekje en een foutje maken blijft menselijk. Natuurlijk is het zonde van je tijd en geld als deze fouten op herhaaldelijke basis onbedoeld worden gemaakt.

6 aandachtspunten voor de juiste barcode scanner

Maar het gezegde luidt, liever voorkomen dan genezen. Alles moet altijd efficiënter en beter en een barcode scanner kan hier al antwoord op zijn voor bepaalde toepassingen en branches. 

Een barcode scanner kan oplossing bieden in veel branches waar gewerkt wordt met barcodes en QR codes. Barcode scanners komen in vele smaken en soorten en je kan soms door de bomen het bos niet meer zien. Welke barcode scanners is voor jou uit het juiste hout gesneden om een goede werkende situatie aan te leveren die er voor zal zorgen dat fouten minimaal worden en dat het werk proces een stuk efficiënter zal verlopen.

Hier een voorbeeld van 6 aandachtspunten om na te gaan wat voor u het meest geschikte model en merk is voor de desbetreffende operatie.

 

 1. De toepassing

De eerste vraag die beantwoord moet worden is: In welke omgeving wil ik gaan scannen? Hoe kies ik de juiste scanner voor uw operatie?

Een toepassing in een magazijn zal andere minimale eisen vragen ten opzichte van een toepassing in een winkelomgeving. Barcode scanners in werkend in een magazijn moeten bestand zijn tegen een stootje, een scanner in een winkel moet representatief zijn. Een barcode scanner die gebruikt wordt in een vrieshuis moet tegen temperaturen onder het vriespunt werkzaam blijven en moet kunnen omgaan met temperatuurovergang en condens afzetting. Elke toepassing vraagt om een andere scanner, wanneer je na gaat wat de toepassing is of zal zijn, kan je enigszins bepalen wat belangrijke eisen zijn om goed om te kunnen gaan met de toepassing.

 

 1. Welke codes gaat u scannen?

Ook in barcodes bestaan er verschillen. De een verschilt in afmetingen, de ander met de daadwerkelijke code. De twee hoofd categorieën die van belang zijn om te weten: 1D en 2D.

1D codes zijn de traditionele streepjes code die u vaak terug zie op een willekeurig artikel in de supermarkt, breed wit vlak en verticale zwarte strepen erop. Voorbeelden van meest voorkomende 1D codes zijn GS1-128 en Code 39. Logischerwijze kunnen deze codes gelezen worden met een 1D scanner, maar een 2D scanner heeft ook de mogelijkheid om de informatie uit de code te halen. 2D codes zijn in de basis hetzelfde idee, maar hebben de mogelijkheid om meer informatie op te slaan. Voorbeelden van 2D codes zijn DataMatrix codes, PDF codes en QR codes. Deze codes kunnen alleen gelezen worden met een 2D scanner.

 

Voorbeelden 1D en 2D codes

 

 1. Welke type scanner?

Nu bekend is wat de toepassing is en welke codes u gaat of wilt gaan scannen, is van belang om te weten hoe de codes daadwerkelijk ‘gescand’ gaan worden.

Voor het gemak houden we twee hoofd categorieën aan: laser en imager. Een laserscanner heeft alleen de mogelijkheid om 1D barcodes te lezen. In de scanner zelf zit een laser en deze wordt ‘gestuurd’ door bewegende spiegels in de scanner zelf, waardoor de scanner een ‘leeslijn’ creëert wat over de barcode heen valt en de code hierdoor gelezen kan worden. Door de bewegende onderdelen zijn deze scanners minder robuust, is minder bestand tegen een stootje. Het onderdeel zelf, 'de spiegel' kan wel vervangen worden, mocht dit de oorzaak zijn van het niet goed functioneren van de barcode scanner.

Een imager is als het ware een camera in de scanner die een foto maakt en zal de informatie uit de foto halen waar een code op terug te vinden is. Daarnaast heeft een imager geen bewegende onderdelen, wat resulteert in verbetering van de robuustheid ten opzichte van een laserscanner. Ander groot voordeel van een imager is dat deze beschadigde codes nog de informatie kan uitlezen.

De imager kan weer onderverdeeld worden in twee categorieën: linear imager en 2D area imager. 2D area imager heeft de mogelijkheid om alle 2D codes te lezen.

Scan-Engines

 

 1. Afstand van het scannen

Bij de ene werkomgeving heeft het personeel de mogelijkheid om vlak voor de code te staan om deze te scannen, een andere omgeving vraagt het personeel om een code te scannen die bijvoorbeeld 2 meter hoog in de stelling staat. Hier moet goed op ingespeeld worden om te bepalen dat het efficiënt verloopt en het personeel comfortabel blijft om een code te scannen waar nodig. Om de daadwerkelijke afstand van scanner tot code goed te overbruggen, bestaan er speciale varianten van bestaande barcode scanners om aan deze behoefte te voldoen. Voorbeelden hiervan zijn:

 

 • High Density (ongeveer 20 cm)
 • Standaard Range (ongeveer 70cm)
 • Longe-Range of Auto-Range (ongeveer 16m)

 

Voornaamste toepassing voor de Long-Range of Auto-Range scanners zijn voor gebruikers die vanuit een heftruck een pallet of locatielabel moeten scannen. De achterliggende gedachte is natuurlijk dat de gebruiker niet uit de heftruck hoef te stappen om zijn scan actie te voltooien.

 

 1. Manier van gebruik

Een scanner wordt meestal gebruikt in combinatie met een computer of een ander apparaat waar de scanner zijn informatie naartoe stuurt. Weten welke aansluiting nodig is om de informatie over te brengen is dan ook van belang. Voorbeelden van interfaces zijn:

 

 • USB
 • Serieel
 • Bluetooth

 

Sommige scanners hebben een multi-interface, wat betekend dat deze alle interfaces kan gebruiken om de informatie over te brengen. Voor het personeel wat er dagelijks mee aan de haal moet, is het zeker van belang dat het bedieningsgemak comfortabel is en nog steeds prettig aanvoelt na hele dag werkzaam te zijn met de scanner. Andere aspecten die invloed kunnen uitoefenen zijn gewicht, het draaggemak en batterijduur. Je kan bijvoorbeeld een gun grip nemen voor als er snel en vaak gescand moet worden. Er zijn ook speciale varianten beschikbaar, zoals een ring scanner die je middels bluetooth met een ander apparaat verbindt. Ander speciaal voorbeeld is een handschoen scanner, dit kan vooral voordelen bieden bij werkzaamheden waar de personeel ook zijn of haar handen vrij moet hebben.

 

 1. Wat brengt de toekomst?

De juiste keuze is niet enkel de keuze van vandaag. Ga bij uzelf na wat er in de toekomst staat te wachten en of er wellicht verandering gaat plaatsvinden met het gene wat u wilt gaan scannen. Uiteraard zijn er meer aandachtspunten beschikbaar, maar dat zijn meer diepgaande technische stellingen, zoals een OS systeem en de combinatie van bepaalde software. Voor nu zal dit voldoende 'food for thought' zijn om in de basis een keuze te maken welke barcode scanner geschikt is voor uw operatie.

 

LET OP: Bij bankoverschrijving word je bestelling pas verstuurd na de ontvangst van de betaling. Dit kan enkele dagen duren.