0

Je winkelwagen is leeg

Totaal: €0,00

Geen producten gevonden...

Wat zijn 1D en 2D barcodes en hoe worden deze gelezen?

  • Geplaatst op
  • Door Gerard
Wat zijn 1D en 2D barcodes en hoe worden deze gelezen?

Tegenwoordig staan op vrijwel alle dozen van artikelen of op de artikelen zelf een barcode/streepjescode. Barcode/streepjescode is een verzamelwoord voor een opeenvolging van lijnen die een code vormen. Deze code wordt door een barcodescanner gelezen.

Er zijn 2 verschillende barcodes, de 1D en 2D barcodes:

1D barcode
Een 1D (1-dimensionaal) barcode is de meest gebruikte barcode. Een 1D barcode staat op vrijwel alle producten in bijvoorbeeld supermarkten en winkels. Een 1D barcode herken je aan de streepjes naast elkaar.

Een 1D barcode bevat maximaal circa 48 karakters. Er zijn meerdere varianten van 1D barcodes. Dit zijn een aantal varianten van 1D barcodes: EAN8 en EAN13, Code39, Code128 etc. De specificaties van een 1D barcode is internationaal wereldwijd vastgelegd.

Om een 1D barcode te lezen heb je een barcodescanner nodig. Er zijn 2 verschillende scantechnieken voor een 1D barcodescanner. Een barcodescanner met een laser en een barcodescanner met een imager. 

De meest gebruikte scantechniek is de barcodescanner met een laser. De barcodescanner met een laser producteert een rode lijn. Als je deze lijn volledig over een barcode heen plaatst wordt de barcode gelezen. De voordelen van een barcodescanner met een laser is dat deze nauwkeuriger is, je ziet welke barcode je scant en deze kan van grotere afstand scannen dan een barcodescanner met imager.

De andere scantechniek is de barcodescanner met de imager. De barcodescanner met een imager maakt alsware een zwart/wit foto van de barcode en hierdoor wordt de barcode gelezen. Het voordeel van een barcodescanner met een imager is dat deze goedkoop is.

Een 1D barcodescanner is technisch simpeler en lager geprijst dan 2D barcodescanners.2D barcode
Een 2D (2-dimensionaal) barcode wordt steeds meer gebruikt op bijvoorbeeld tickets voor concerten, festivals etc. of als QR code in advertenties en nog veel meer. Een 2D barcode is vrijwel altijd vierkant en kan tot ruim 3000 karakters bevatten. Ook deze barcode specificaties zijn internationaal wereldwijd vastgelegd.

Een 2D barcodescanner is technisch complexer en hoger geprijst dan 1D barcodescanners. De scantechniek die wordt gebruikt bij een 2D barcodescanner is de imager. De voordelen van een 2D barcodescanner zijn dat deze ook 1D barcodes leest, leest licht beschadigde barcodes en als een barcode op zijn kop ligt dan kan de 2D barcodescanner deze alsnog lezen.iDPos verkoopt zowel 1D als 2D barcodescanners. Heb je advies nodig bij aankoop van een barcodescanner. Bel of chat dan met ons.

LET OP: Bij bankoverschrijving word je bestelling pas verstuurd na de ontvangst van de betaling. Dit kan enkele dagen duren.